Coolhaven 375 3015 GC Rotterdam 010-4848931

Oostfrontstrijders

Miniatuur soldaten. Ze stellen een aantal Nederlandse vrijwilligers in Duitse dienst voor. De Nederlandse vlag geeft …

Miniatuur soldaten. Ze stellen een aantal Nederlandse vrijwilligers in Duitse dienst voor. De Nederlandse vlag geeft aan dat het om Nederlandse mannen gaat.
 

Lees hier de begeleidende tekst uit de tentoonstelling in het museum

Vanaf het begin van de bezetting in 1940 wilden de Duitsers de Nederlandse bevolking overhalen de Duitse kant te kiezen. Met propaganda lokten ze Nederlandse mannen om dienst te nemen in het Duitse leger. De meeste Nederlanders wilden daar niets van weten. Maar er waren toch ook enkele duizenden mannen die er wel wat voor voelden. In Duitse uniformen marcheerden deze Nederlandse vrijwilligers achter de Duitse hakenkruisvlag aan. Ze vochten mee aan het oostfront, tegen Rusland.

Oostfrontstrijders hadden een slechte naam, want ze gingen vreselijk tekeer in Rusland. Totdat de Russen hen in februari 1943 wisten te stoppen tijdens de grote slag om Stalingrad. Bij die harde strijd in ijzige kou, kwamen bijna 145.000 Duitse soldaten om het leven. Onder hen ook een aantal Nederlandse vrijwilligers.

De slag om Stalingrad was één van de belangrijke keerpunten in de Tweede Wereldoorlog, die uiteindelijk hebben geleid tot de bevrijding. De vrijwillige soldaten die naar Nederland terugkwamen werden vaak hun leven lang als verraders beschouwd.


Uw commentaar bij dit beeld:

(commentaar wordt direct op de site getoond)

Neem het woord (6 letters) uit het plaatje over in het invulveld. Onleesbaar? Klik op het plaatje.