Coolhaven 375 3015 GC Rotterdam 010-4848931

Militair speelgoed, kistje met klappertjes

Firma O & M Hausser (1912 - 1936 in Ludwigsburg, daarna in Neustad bij Coburg tot 1943 en 1946 - 1983) Hausser …

Firma O & M Hausser
(1912 - 1936 in Ludwigsburg, daarna in Neustad bij Coburg tot 1943 en 1946 - 1983)

Hausser produceerde speelgoed tot 1943 waarna de productie gestopt moest worden en pas na 1945 weer werd opgestart. De naam Elastolin was merknaam van de firma Hausser en werd al snel gebruikt om elk soortgelijk speelgoed van de concurrenten aan te duiden. Er waren dus meer producenten die een gelijkwaardig productieproces toepasten. Het productieproces van Elastolin bestond o.a uit het mengen van caseïne (lijmstof op basis van dierlijk eiwit), porseleinaarde, zaagsel en klei. Dit mengsel werd in tinnen vormen geperst en verhit. Vervolgens werden de figuurtjes (gedetaïlleerd ) met de hand beschilderd. De figuurtjes en en ander militair speelgoed, gerelateerd aan de WOII, werd over een langere periode tot 1943 geproduceerd en is daarom niet altijd precies op jaartal te dateren. De Elastolin figuurtjes van Hausser zijn te onderscheiden van concurrent (Lineol) door de afgeronde voetplaatjes. De firma Hausser produceerde ook een heel scala aan militair speelgoed (hout en blik) evenals allerlei decorstukken voor bij de Elastolin figuren. Men produceerde tevens militair speelgoed voor andere landen, hiervoor werd over het algemeen dezelfde (Duitse) basisfiguurtjes gebruikt waarbij het onderscheid per land door middel van gedetaileerd schilderwerk werd bereikt. De oorspronkelijke Duitse details zijn soms te herkennen aan o.a de helm, staafhandgranaten e.d.

Firma Lineol
(Lineol Aktiengesellschaft 1906 - 1963, Brandenburg a.d Havel)

De firma Lineol produceerde hoogwaardige en gedetaileerd (militair) speelgoed. Zowel in "Lineol" als van blik. Het productieproces van Lineol bestond o.a uit het mengen van caseïne, porseleinaarde, zaagsel, klei, lijnolie en boomhars. Ook hier werd het mengsel in tinnen vormen geperst en verhit, om daarna te beschilderen. De Lineol figuurtjes onderscheiden zich van Elastolin door hun rechthoekige voetstukjes.

Prominente figuren van Elastolin (Hausser) en Lineol.
Elastolin en Lineol fabriceerde gedurende de hoogtij jaren van het nationaalsocialisme een enorme variatie aan militaire figuurtjes en bijbehorende voorwerpen. Het is dus niet verwonderlijk dat ook politieke figuren in het aanbod voorkwamen en populaire figuurtjes werden. Prominente nationaalsocialisten lieten zich maar al te graag rondleiden door de fabrieken en waren natuurlijk trots op hun eigen miniatuur Elastolin/Lineol beeltenis. Het schijnt dat Adolf Hitler zich persoonlijk heeft bemoeid met de fabricage van zijn eigen figuurtje, omdat hij zijn gezicht niet goed vond. Alleen al van zijn Elastolin figuur zijn er meer dan 22 uitvoeringen bekend!

Uw commentaar bij dit beeld:

(commentaar wordt direct op de site getoond)

Neem het woord (6 letters) uit het plaatje over in het invulveld. Onleesbaar? Klik op het plaatje.