Coolhaven 375 3015 GC Rotterdam 010-4848931

Brieven van Ruth Lieblich

Vijf brieven van Ruth Lieblich (Chrzanow, Polen, 28 mei 1926 - Auschwitz 31 januari 1944). Vanuit kamp Vught …

 toon transcriptie

Vijf brieven van Ruth Lieblich (Chrzanow, Polen, 28 mei 1926 - Auschwitz 31 januari 1944). Vanuit kamp Vught geschreven aan haar vriendin Klazien Waayer, tussen mei en november 1943.

Lees hier de begeleidende tekst uit de tentoonstelling in het museum

Ruth Lieblich was een joods meisje dat in Polen werd geboren maar in Rotterdam woonde. Toen ze bijna 17 was kwam ze in kamp Vught terecht. Haar moeder zat daar ook.

Tussen mei en november 1943 schreef ze vijf brieven aan haar beste vriendin Klazien Waayer. Klazien woonde in Rotterdam in de Adrianastraat. De gevangenen in kamp Vught mochten post ontvangen. Maar een door Klazien verstuurd pakje kwam niet aan. Ruth was erg blij met de brieven van Klazien. Van andere bekenden en van haar oom hoorde ze bijna niets meer.

Ruth kon niet in de brieven zetten wat ze allemaal wilde vertellen. De brieven werden gecontroleerd door de kampbewaking. Als ze Klazien wilde vertellen hoe het echt met haar ging dan had ze het over Reiza. Als Reiza ziek was, of als het niet goed ging met Reiza, dan ging het  eigenlijk over Ruth zelf. Zo konden ze de strenge regels toch omzeilen.

Ruth heeft Rotterdam nooit meer teruggezien. Ze werd op transport gesteld naar Auschwitz, waar ze begin 1944 om het leven kwam.


Uw commentaar bij dit beeld:

(commentaar wordt direct op de site getoond)

Neem het woord (6 letters) uit het plaatje over in het invulveld. Onleesbaar? Klik op het plaatje.