Coolhaven 375 3015 GC Rotterdam 010-4848931

Paar leren handschoenen voor een joods jongetje

Paar leren bruine glacé handschoenen voor het Joodse jongetje Juda Walg, bewaard door zijn oppas. Juda was 9 …

Paar leren bruine glacé handschoenen voor het Joodse jongetje Juda Walg, bewaard door zijn oppas. Juda was 9 toen hij in 1942 op kindertransport naar Westerbork werd gedeporteerd. Hij vertrok vanaf Loods 24.

Lees hier de begeleidende tekst uit de tentoonstelling in het museum

Dit zijn de leren handschoentjes van Juda Walg. Een joods jongetje uit Rotterdam. Toen hij vier was droeg hij ze als hij met zijn kinderjuf Rietje Baris een uitstapje ging maken in de winter. Zijn ouders hadden een fotozaak op de Coolsingel (Studio Walg) en hadden het daar erg druk mee. Daarom mocht Juultje, want zo werd het jochie genoemd, in de zomer met zijn kinderjuf een maand lang naar Scheveningen. Er waren nog meer joodse kinderen. Ze hadden een heerlijke tijd daar aan het strand.

Juda Walg was een bijdehand jongetje. Toen hij vijf was werd hij een keer wakker en de dienstbode was even buiten. Hij kleedde zich aan, pakte de voordeur sleutel van het haakje en stapte naar buiten. De deur draaide hij netjes in het slot voor hij naar het huis van zijn oma liep, twee kilometer verderop. De dienstbode was doodongerust, maar dolblij dat hij gewoon bij z´n oma zat.

In 1942 was het voorbij met het zorgeloze leventje van Juda. Hij werd met zijn ouders en grote zus opgepakt bij een razzia. Eerst kwamen ze in Westerbork terecht. Daarna werden ze naar Auschwitz afgevoerd. Hij stierf op 22 oktober 1942, net als zijn moeder en zusje. Zijn vader stierf op 28 februari 1943.

De kinderjuf heeft de handschoentjes van Juda haar hele leven bewaard. Toen ze ruim negentig jaar was, vond ze dat het tijd werd de handschoentjes aan een museum te schenken. Zodat het verhaal van Juda Walg niet vergeten wordt.


Uw commentaar bij dit beeld:

(commentaar wordt direct op de site getoond)

Neem het woord (6 letters) uit het plaatje over in het invulveld. Onleesbaar? Klik op het plaatje.